Студентите по медицина во Бразил ќе учат форензика со помош на скелетот на нацистичкиот доктор Менгеле

SHARE

Јозеф Менгеле, злогласниот нацистички доктор кој извршувал човечки експерименти врз затворениците, вклучувајќи ги и децата, во концентрациониот логор Аушвиц за време на Втората светска војна, сега самиот е предмет на медицинско истражување.

Посмртните останки на Менгеле, кој починал во Бразил во 1979 година откако ја напуштил Европа по војната, сега се користат во наставата на Универзитетот во Сао Паоло за да им помогнат на студентите по медицина да учат форензичка наука.

Идејата дошла од патологот Даниел Ромеро Муњос, еден од истражувачите кои го идентификувале скелетот на Менгеле кога бил ексхумиран во 1985 година, а сега е професор на Медицинскиот факултет на универзитетот.

прочитајте повеќе на…
SHARE