Таинствениот „X-37B“ е речиси 600 дена во орбитата

SHARE

Експерименталното тајно вселенско летало на американските воздухопловци „X-37B“, ближи 600 дена континуиран непрекинат лет во Земјината орбита.

Лансиран е од воздухопловната база „Cape Canaveral“ со ознака „OTV-4“, кратенка од „Orbital Test Vehicle-4“ во мај 2015 година, како четврти лет во програмата „X-37“. Што точно е мисијата на споменатото летало, и уште колку долго ќе остане во орбитата засега останува тајна.

SHARE