SHARE

Велосипедот станува сé попопуларно средство за превоз во големите градови. Во периодот од 2001 до 2009-та, бројот на велосипеди на патиштата во САД, на пример, е скоро дуплиран. Сепак, и таму се провлекува истиот генерален проблем – тие што возат велосипеди, ретко носат кациги. Во 2015-та, во САД има 800 загинати велосипедисти.

Сега еден иновативен дизајн на кацига оди во насока да ја намали таа статистика. Иноваторот е Ајсис Шифер, која токму за овој дизајн, наречен EcoHelmet, неодамна доби и James Dyson награда (се доделува на студентски дизајни на интернационално ниво, со цел да ја инспирира следната генерација на иноватори).

прочитај повеќе на…
SHARE