Внесот на масти во организмот ја промовира појавата на метастази и ширењето на ракот

SHARE

Дека внесот на масти во организмот ја промовира појавата на метастази и ширење на ракот е заклучок на тимови од два институти од Барселона, објавен во научното списание „Nature“.

Глувците кои биле хранети со масти како што е палмитинската киселина, што е честа појава во човечката исхрана, добиле најагресивна форма на метастази.

При тоа, како клучен Фактор е изолираниот молекул „CD36“, но во процесот на метастазирање пронајдена е и “Ахилова пета” процес кој може да послужи при натамошните истражувања на ракот.

Механизмот за започнување на процесот на метастазирање е клуч, кој треба да се истражува со што ќе се развие ефикасна терапија против секундарните карциноми.

прочитајте повеќе на…
SHARE