ВО НАШАТА ОРБИТА КРУЖИ НОВА „СУПЕР ЗЕМЈА“

SHARE


Угледниот астроном, Стивен Кејн, од универзитетот во Сан Франциско, во најновото издание на списанието „Astrophysical Journal“ ги објави резултатите од истражувањето на соларниот систем околу ѕвездата „Волф 1061“.

Кејн, еден од водечките „ловци на планети“, своето внимание го насочи кон ѕвезда оддалечена 14 светлосни години од Земјата, околу која кружат три планети. Неговото истражување покажа дека една од нив се наоѓа во зона погодна за живот.

„Планетарниот систем околу ѕвездата ‘Волф 1061’ е важен затоа што се наоѓа во близина и нуди можност во иднина да утврдиме дали таму постои живот“, истакнува тој.

прочитајте повеќе на…
SHARE