Запознајте ја паразитската риба лакерда кој прави дупки во телото и ја цица крвта

SHARE

Доколку немате слушнато претходно за рибата лакерда, или ќе ви биде одвратна или интересна. Тие се добро познати кај рибарите кои фатиле риба која веќе била жртва на лакердата.

Она што е интересно кај нив е нивната уста, која изгледа како некоја на вонземјанин, и нивната паразитска природа која им овозможува да се закачат за пленот за да цицаат крв.

Лакердите се риби кои личат на јагули со издолжени тела од 13 до 100 см, но без вилица, перки или крлушки како кај нормалните риби.

Тие немаат пршлени, но имаат серија на ’рскавични структури. Од двете страни на главата имаат седум жабрени пори и една ноздра на врвот на главата. Главно живеат во крајбрежните области и слатките води, особено во умерените региони бидејќи се познати дека имаат ниска толеранција за високи температури.

прочитајте повеќе на…
SHARE