ЗДРУЖЕНИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ДЕЦАТА ПРЕДУПРЕДУВААТ НА КУКЛИ-ШПИОНИ

SHARE

Некои од играчките поврзани на интернет можат да се претворат во вистински шпиуни, со кои може да се управува преку обичен мобилен телефон, предупредуваат од европското и американското здружение за заштита на правата на потрошувачите, кои воедно поднесоа и тужба.

Двете здруженија се посебно загрижени околу две играчки – куклата „Мојата пријателка Кајла“ и роботот „I-Ke“, кои не можат да работат без да користат апликации за мобилен телефон или таблет, објаснува Европското здружение за заштита на правата на потрошувачите (BEUC) во соопштението објавено денес во Брисел.

прочитај повеќе на…
SHARE