Жена во САД почина од бактериска инфекција отпорна на сите познати антибиотици

SHARE

Минатиот септември, една жена од Невада почина од неизлечлива бактериска инфекција отпорна на секаков вид на антибиотици.

Центрите за контрола и превенција на болести го објавија овој инцидент во четвртокот и само ја нагласија загриженоста за растечкиот проблем на отпорност на антибиотици и потребата да се пронајде решение за оваа глобална закана.

Жената била во своите 70-ти години и почината откако се вратила од подолг престој во Индија. Била дијагностицирана со карбапенемски отпорни ентеробактерии кои го содржеле незимот Њу Делхи метало-бета-лактамаза (НДМ), кој ги прави бактериите отпорни на многу антибиотици, известува „The Telegraph“.

прочитајте повеќе на…
SHARE