Животот во близина на густ сообраќај предизвикува деменција

SHARE

Во научната студија на Канадскиот институт за клинички испитувања, објавена во списанието Лансет, се зборува дека луѓето кои живееле во област оддалечена 50 метри од прометна сообраќајница имале 7% поголеми изгледи да заболат од деменција во однос на луѓето кои живееле на оддалеченост поголема од 300 метри.

Поентата е во тоа што загадувањето на воздухот доаѓа во крвотокот и предизвикува воспаленија поврзани со кардиоваскуларните болести и дијабетес. Покрај тоа, ваквите честички од крвотокот, можат да дојдат и до мозокот и да предизвикаат невролошки проблеми.

Болестите на мозокот, како што е Алцхајмеровата болест, предизвикуваат деменција. Алцхајмерова болест значи напуштање на мозочните клетки и нарушување на меморијата, снаоѓање во просторот и неспособност за вршење на секојдневните активности.

прочитајте повеќе на…
SHARE