Ѕирнете во „Вратата до пеколот“ која гори веќе 45 години

SHARE

Овој огнен кратер, 70 метри широк и 30 метри длабок, е познат како „Врата до пеколот“ и се наоѓа сред пустината Каракум, во близина на селото Девезе, во Туркменистан. Верувале или не, претставува извор на природен гас, или плин.

Во 1971 година, тим геолози од Советскиот сојуз барале резерви на нафта и на ова место поставиле платформа за дупчење. По дополнителни испитување, сфатиле дека се работи за природен гас, а не за нафта, но сепак почнале со дупчење при што се отворил овој кратер и ги проголтал сите алати за работа.

SHARE