Зошто исчезнал Мегалодонот?

SHARE

Истражувачите можеби конечно сфатиле зошто најголемата ајкула во светот – мегалодон (Carcharocles megalodon) исчезнала пред 2,6 милиони години, и тоа е поради нејзиниот омилен оброк.

Врз основа на новите анализи на фосили, тимот смета дека моќната, 16 метри долга ајкула најверојатно изумрела веднаш по нејзиниот омилен плен –џуџестиот кит кој исчезнал од планетата со нејзиното затоплување, давајќи им шанса на поголемите китови кои ги знаеме денес.

„Исчезнувањето на последната ајкула со гигантски заби можеби е предизвикано од падот на неколку династии на мали до средни китови во корист на модерните гигантски китови“- вели Алберто Коларета од Универзитетот во Пиза, Италија за „New Scientist“.

прочитајте повеќе на…
SHARE