Зошто ни се јаде после пиење?

SHARE

Научниците мислат дека знаат зошто сендвичарите и пицериите имаат бенефит откако ќе затворат баровите, и како да го контролираат нашиот мозок, исто како и нашиот стомак.

Една нова студија покажала дека алкохолот активира одреден протеин во мозокот, кој е поврзан со апетитот, и тоа може да биде причина за тоа што посегнуваме по храна после пиење.

За да ја откријат оваа причина, научниците од Институтот Френсис Крик, Велика Британија, инјектирале алкохол во стомакот на глувци еднаш дневно, во текот на три дена. Дневниот износ на алкохол инјектиран во глувци бил приближно еднаков на две шишиња вино или десет пива, во сооднос на луѓе.

прочитајте повеќе на…
SHARE